dijous, 31 de maig del 2012

La realitat augmentada del TMB

TMB ha desenvolupat una aplicació de realitat augmentada per a telèfons mòbils intel·ligents o smartphones que permet crear rutes, localitzar parades, saber quan arriba l’autobús, entre altres opcions.
L’aplicació TMB virtual està disponible per a l’iPhone 3GS, iPhone 4 i smartphones amb sistema android. Aquesta aplicació es descarrega de franc, a través de les botigues virtuals dels mòbils.
TMB virtual també té una versió destinada als turistes.
Aquesta aplicació disposa, també, de l’ús del QR en les parades d’autobús, unes etiquetes que transformen el codi en informació sobre les diverses línies i sobre possibles alteracions del servei.


TIC y educación musical

Andrea Giráldez, professora de didàctica de l’expressió musical i coordinadora del grup d’investigació Educació i TIC, és l’autora del següent article.

Aquest article pretén fer una revisió d’algunes de les principals investigacions realitzades entre els anys 2002 i 2012 al voltant dels processos de creació i composició a l’aula utilitzant recursos tecnològics.
El resultat d’aquestes investigacions pot servir per conèixer models, enfocaments i situacions d’ensenyament i aprenentatge digital.

L’autora es fa diverses preguntes com:
-Sabem realment quins són els avantatges de l’ús de les TIC en els processos d’ensenyament i aprenentatge musical?
-Quina és la millor manera d’integrar-les?
-Es relacionen les propostes que fem a l’aula amb els canvis que es produeixen en el món de la música?
-Està prou preparat el professorat?

Aquest article intenta respondre totes aquestes preguntes, a partir de les diferents investigacions realitzades.


Pekegifs

Pekegifs és un portal que ens presenta diferents eines per a què els nens i nenes puguin utilitzar. Ens deixa a l'abast: jocs, dibuixos per donar color, jocs de pel·lícules, recursos com salvapantalles, etc.
Per analitzar-lo, m’he centrat en l’apartat de “Colorear Online”. En aquest apartat, els nens i nenes poden pintar diferents dibuixos amb el color que més els hi agradi.



Aquí us deixo l'enllaç de l'anàlisi: Pekegifs anàlisi

dimecres, 30 de maig del 2012

Mira quins quadres!

"Mira quins quadres" és un programa multimèdia inspirat en el pintor d'art modern reconegut arreu del món, Paul Klee. Aquest ofereix als nens i nenes informació sobre la biografia d'aquest pintor, a més de diverses activitats relacionades amb quatre de les seves obres. Espero que us agradi aquest programa i que us aventurare-ho a jugar i a superar les proves que se us proposen!


Per a més informació, cliqueu aquí per veure l'anàlisi d'aquest programa.

Un conte fantàsTIC (o l’ús de la pissarra digital a l’hora del conte)

El següent document ens és explicat per un pare, en Joan Ramon Molero, d’un alumne del CEIP Jacint Verdaguer. Ens explica la seva experiencia personal, la del seu fill i l’escola amb les noves tecnologies, contretament amb l’ús de les pissarres digita.s

Van crear la proposta de l’hora del conte familiar com a una oferta que es donaria als pares/mares i tutors/es dels nens i nenes durant tot el curs. No volien que fos el típic conte explicat pels adults, sinó que volien que els nens i nenes es convertissin en els seus ajudants, a l’hora del muntatge d’escenaris i de moure els titelles. El fet més innovador, va ser la utilització de les pissarres digitals per mostrar tots els escenaris on es desenvolupava el conte.

Finalment, ens explica que ells van fer el conte anglès de “The Knight and the Dragon” de Tomie Paola i el van traduir al català.



Us animo que llegiu més sobre aquesta experiència: El conte fantàsTIC

Caminando con las TICs. Un proyecto de futuro

Fàtima García-Moreno Nisa en el document publicat l’any 2010, ens explica l’experiència d’Extremadura amb l’incorporació de la Web 2.0.

Amb aquesta incorporació de les TIC, van haver d’adaptar les aules: reduir la ràtio d’alumnes, col·locar un sistema de cables, més espai als pupitres, etc. La modificació de les aules aportava petits inconvenients com: la mobilitat impossible de les taules, l’informàtic no donava l’abast amb els ordinadors que s’espatllaven, etc. Van haver de posar molt d’esforç perquè tots i totes fessin una bona utilització de les TIC.
Van crear un sistema per saber què és el que veien cada alumne/a en el seu ordinador, per saber si en feien un bon ús o no.

Desprès d’aquesta experiència, finalment els arriba l’escola 2.0, la qual estan molt entusiasmats de poder utilitzar.

S’hi voleu saber-ne més: Caminando con las TICs. Un proyecto de futuro. 

dissabte, 19 de maig del 2012

Les pissarres digitals interactives: una nova eina de treball a l’aula

Aquest document, creat pel  Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya tracta sobre l’ús de la pissarra digital interactiva a les aules.

La PDI és una eina educativa molt útil a les aules d’educació primària. És una eina fàcil d’utilitzar, per tant, no és necessària una formació prèvia.
Aquest recurs interactiu implica l’ús d’estratègies que estimulen i motiven als alumnes, que aprenen més i amb més eficàcia.

El document pretén donar tota la informació bàsica sobre aquest recurs interactiu. Explica què són les PDI, com funcionen, els tipus que hi ha, per a què serveixen, entre d’altres.
A l’Annex hi  podem veure diversos exemples molt interessants d’aplicació.